Hej,

Att inleda en relation med någon kan påverka på många olika sätt. Särskilt om det finns barn med från tidigare relationer. Då dyker det upp frågor, tankar och känslor som du inte ens visste att du hade. Det är svårt att veta hur du ska navigera i allt som har med din bonusfamilj att göra.

Det finns ingen regelbok som säger hur du ska vara, när du kan och ska sätta gränser, vad du får säga och vad du inte får säga. Eller på vilket sätt du ska involvera dig. Det är viktigt att du så snabbt som möjligt funderar över vilken roll du vill ha och hur den ska se ut.

Behöver jag verkligen fundera på detta direkt? Kan jag inte komma på det efterhand?

Du kommer upptäcka och lära dig en massa olika saker längst med vägen. En bonusförälder utan en definierad roll är som att segla ett fartyg utan kapten; du kommer att spendera en hel del tid med att vara vilse. Men att ha en tydlig bild över din roll som bonusförälder, gör att du kan stanna upp i olika situationer du är i, och du kan fundera över vilket beslut eller val du vill ta, som ligger i linje med den roll du vill ha.

Jag säger inte att du måste ha den roll du bestämt dig för hela tiden. Den kan bytas. Nya situationer kan dyka upp, precis som det gör i resten av livet, så var flexibel och öppen. Men genom att vara klar över vilken roll du vill ha, så har du något att utgå ifrån och som gör att du vet i vilken riktning du ska gå.

Hur mycket vill du vara involverad? På vilket sätt? Vilka områden känner du att du är bekväm i när det gäller relation till din partners barn? Du behöver diskutera dessa frågor med din partner tidigt så att ni är på samma väg. Det är viktigt att vara öppna och ärliga med varandra kring vilka förväntningar ni har på varandra och hur din roll ska vara.

Lever du redan i en ombildad familj och känner att du är vilse, stressad eller känner dig utmattad. Kanske har du involverat dig för mycket eller gått in för snabbt. Det kan resultera i att du blir arg, ledsen eller drar dig undan. Stanna upp och fundera över vilken roll du vill nu. Titta på om du tar för stort ansvar. Om du upplever att du gör det så fundera över varför du tar ett så stort ansvar. Vad är det du vill uppnå med det?

En sak som påverkar mycket i bonusfamiljer är skuldkänslor. Detta område kommer vi ta upp mer framöver. Har du något du känner skuld för?

Vilka områden tycker du är svårast att hantera i din ombildade familj?

Du har väl inte missat att vi släppt ett nytt nummer av Bonusmaman Magazine? I det numret tar vi bland annat upp om dramatriangeln och att hamna i olika roller som offer, hjälpare och förövare när det blir konflikter. Genom att bli medveten om vilken roll du tar och får så kan du också göra en förändring.

”Life is a series of natural and spontaneous changes. Don´t resist them, that only creates sorrow. Let reality be reality. Let things flow naturally forward in whatever way they like.” . Lao Tzu

Stina Pettersson Samtalsterapeut Certified stepfamily coach Familjeträdet AB