Häromdagen fanns det ett meddelande på min facebooksida där det stod, Stina <3. Jag saknar din blogg. Så himla fint att få ett sånt meddelande. Tack Emelie. Jag är så glad över att någon därute känner att bloggen gör skillnad. Som gillar den. Som känner igen sig i den. Det sistnämnda har jag dock förstått ett tag då jag fått en mängd mail där läsare tackar för bloggen och att de känner igen sig i flera av blogginläggen. Det är precis det som är mitt mål och mitt syfte med bloggen. Att få dela med mig från både mina privata och professionella erfarenheter. Jag vill gärna att du som känner att något saknas, som vill läsa mer om ett visst område, som tycker vi behöver utveckla bloggen eller som bara vill skriva för att säga Hej, bara gör det. Skriv, berätta, fråga eller ventilera.

Jag ser fram emot att få ett mail ifrån just dig. Maila till stina@familjetradet.com.

Idag skriver jag till dig som tycker det är svårt att leva i en ombildad familj. Som har fått erfarenhet av livet i en bonusfamilj och som känner att det är så otroligt mycket svårare än du någonsin kunde ana. Som ibland känner dig som ett skört och tunt glas som håller på att spricka. Och till dig som kan känna dig som en vacker målning men där färgen börjar krackelera för att du inte längre kan hålla känslorna inom dig. De där känslorna du inte förstår och aldrig tidigare känt. Jag vet, jag har varit där. Ibland blåbärssnår och ros taggar. Med ilskna tårar och snorfullt leende för att försöka dölja det onda och det skavda. Jag har stått där med fulgråt, och vackert och lyckligt leende för att samtidigt som det gjorde ont att älska så älskade jag så det gjorde ont.

 

Idag skriver jag till dig som ibland känner svartsjuka mot din partners ex och barn. Som tycker det är svårt att veta vilken plats du har och ska ha. Som gått ifrån middagar för att du känt dig utanför. Som blivit ignorerad och utskälld för att du tagit hand om ditt bonusbarn. Som engagerat dig men fått höra att du ska inte tro att du är något.  Jag skriver till dig som fått höra att du gjort för mycket eller för lite. Som fått förbud att hämta på förskolan och skolan.

Idag skriver jag till dig för att jag vill att du ska veta att du inte är ensam. Jag vill också att du ska bli uppmärksam på att ditt egenvärde inte styrs av vad din partners ex tycker om dig eller vad din partners barn, släkt, vänner, föräldrar, syskon eller kollegor tycker. Det är lätt att hamna där. Att vi värderar oss själva utifrån vad en omgivning tycker. Men det är INTE ditt värde.

Idag skriver jag till dig som känner att du har dragit på dig offerkoftan, som tappat kraften och orken men som vill förändra. Som är trött på att känna dig deppig, slutkörd och trött. Som är redo att börja jobba med dig själv, med relationen till din partner och dina bonusbarn.

Jag säger inte att det är lätt men jag säger att det går.  Jag vet för jag är där!

Här är några tips på saker du kan göra för att du ska hitta glädje, kraft och energi.

  1. Gör saker som du tycker om. Träffa vänner, gå på bio, träna, gör någon aktivitet du gillar.
  2. Gå en föräldrakurs eller hitta en grupp där du kan vara tillsammans med andra bonusföräldrar. Genom att träffa andra som förstår dig så släpper mycket av ensamhetskänslan och du blir starkare i dig själv.
  3. Sänk förväntningarna på att dina vänner och din släkt ska förstå hur det är.
  4. Skriv 3 A4- sidor varje morgon du vaknar. Du skriver allt du tänker på och ingen ska läsa det du skriver. Syftet är att du ska få saker ur kroppen som du tänker på och genom att skriva utan att någon ska läsa gör att du kan vara fri i ditt skrivande.
  5. Gör en plats i ert hem som är din och din partners ”oas”. En mysig plats där ni sätter er varje kväll. Det räcker att ni sitter där 15-30 minuter men den stunden är er. VARJE DAG. Då pratar ni om dagen, om drömmar, om vart ni vill i livet osv. Undvik att prata om konfliktfyllda saker. Den här stunden ska vara en stund där ni hämtar kraft hos varandra.

 

Idag när jag tycker det är jobbigt eller svårt så spelar jag en låt. En låt som har kommit att betyda mycket för mig och som ger mig kraft och styrka på många olika sätt. Idag vill jag dela den med dig. Vi gör den till vår sång. Så när du spelar den så tänker du på mig, på andra du känner som ger dig kraft, styrka och energi. Då är du inte ensam. Då spelar du vår powersång. Vår fight song. Take back our life song. Låten heter just Fight Song med Rachel Platten. Har du en egen fight song? En som ger dig kraft när livet suger. Dela gärna med dig så vi kan göra en gemensam spellista på Spotify.

/Stina