Aktivt ledarskap för bonusfamiljen- en webbkurs för dig som lever i en relation där det finns barn från tidigare relationer eller som är på väg in i en relation och vill veta mer om hur det kan vara att leva i en ombildad familj. 

Kommunikation och problemlösning i bonusfamiljen är en av de många områden vi går igenom i webbkursen, Aktivt ledarskap för bonusfamiljen. Kursen innehåller sex lektioner där du får ta både teori och praktiska övningar i din egen takt.

Utbildningsmaterialet har sitt ursprung från USA och ett företag som heter Active Parenting. Vi har rättigheten till materialet i Sverige. Vi kommer även att utbilda kursledare som är intresserade av att hålla kurs för bonusföräldrar i kommunal eller egen regi.

Webbkursen för föräldrar/bonusföräldrar kommer under våren 2019. 

Kommunikation och problemlösning i bonusfamiljen 

Oj! Jag är bonusförälder! Vad gör jag nu? Hur ska jag ta hand om dessa barn? Hur involverad ska jag bli? Kommer de att gilla mig? Tänk om jag inte…? Hur kommer deras andra förälder att känna sig? 

Du har antagligen många frågor om din plats i din nya bonusfamilj – både om du är bonusförälder eller biologisk förälder. Det är bra att ställa att ställa frågor, särskilt om du inte är förälder sedan tidigare. 

Det bästa rådet vi kan ge till dig som bildar en bonusfamilj är att du utökar ditt tålamod och din flexibilitet. Dessa färdigheter kommer du att behöva när du ska klättra över den smala linjen mellan att ta med nya idéer till familjen och att respektera de vanor och traditioner som familjen redan har. Sammansättningen av familjer med olika historier, värderingar och sätt att göra saker kommer oundvikligen vara förvirrande. Det kommer att ta tid- det kan ta upp till fem-sju år- att stabilisera livet i din bonusfamilj och skapa en äkta känsla av samhörighet och samarbete. 

Rollen som bonusförälder

Om man frågar bonusbarn, speciellt tonåringar, hur de känner om att vilja ha eller att ha en bonusförälder i sitt liv så tenderar de att svara: 

”Två föräldrar är tillräckligt, men tack ändå. Jag behöver inte en utomstående som säger till mig vad jag ska göra. Jag önskar att mina föräldrar kunde bli tillsammans igen.”

Kommentarer som dessa kan göra ont, men det kan hjälpa om du är medveten om att de oftast inte handlar om dig som person; det reflekterar barnets sorg och ilska över att/hur deras familjesituation har förändrats eller fungerar. Var försiktig med att ta såna yttrande personligt. Det kan vara svårt när ett barns verbala ”slag” är riktade mot dig och det kan kännassom en personlig attack. 

Så hur utvecklar du en fungerande och omtänksam relation med ditt bonusbarn när de ofta beter sig som att de inte vill ha dig där?  En del barn kan till och med försöka få dig att känna dig ovälkommen- särskilt om du flyttat in i deras territorium, där de bott med båda sina biologiska föräldrar. Eller, om de bott länge med en ensamstående förälder. De kan komma att avsky att en ny person kommer in i deras bekväma liv och tar då ut det på bonusföräldern. Vad de flesta bonusbarn faktiskt gör under den här tiden är att testa dig, och ditt och den biologiska förälderns förhållande.  Precis som du, har de många obesvarade frågor. 


”Kommer den nya personen stanna?” Vad gör att den här relationen kommer att fungera? Ska jag ens lägga tid på att lära känna denna personen? Kommer jag alltid att komma på andra plats- efter hans/hennes ”riktiga” barn? Kommer min pappa/mamma att sluta älska mig nu när det finns andra barn här? 

Ofta utvecklar barn inte någon realtion till dig eller försöker komma nära dig innan de vet säkert att du kommer att stanna kvar, speciellt om de redan varit med om att många andra människor i deras liv lämnat dem. När barnens misstro till sina föräldrars val växer kan de behandla sin nya bonusförälder kallt, eller så kan de verka lynniga, varm en stund och kall i nästa. Återigen, försök att inte ta det personligt. 

Fem riktlinjer för bonusföräldrar 

  • Undvik att försöka ersätta den biologiska föräldern
  • Uppmärksamma att detta är en ny, utmanande upplevelse för dig. 
  • Utforska realistiska förväntningar- barnens och dina egna. Acceptera att ”omedelbar kärlek” är en myt. Arbeta istället med att hitta en ömsesidig respekt. 
  • Ta gradvis reda på din roll som bonusförälder. Var tålmodig och flexibel. 

Detta är ett utdrag och en liten del av utbudet i webbkursen. Materialet kommer ge er en mängd verktyg som är användbara i er bonusfamilj.

Ha en fin dag! /Stina

© aktivtledarskapförbonusfamiljer