Under åren har jag träffat många bonusföräldrar, föräldrar och par genom mitt arbete. Många av de kvinnor jag träffat har några saker gemensamt. En är att de är bonusmammor. En annan sak som är att de någon gång haft utmaningar, fått stressrelaterade symtom och känt hopplöshet inför framtiden. Bonusfamiljers utmaningar har en tendens att ta upp deras tid, tankar och resurser – och de är inte ensamma.

Här är några av de kommentarer jag hört, gång på gång:

  • Jag önskar jag förstått detta för sex år sedan, när jag gifte mig med min man. Han har tre barn.
  • Jag skulle behövt den här informationen för flera år sedan när jag blev bonusmamma. Då hade jag sluppit känna mig misslyckad och förtvivlad.
  • Om jag hade vetat hur det skulle bli när jag träffade min pojkvän och hans barn, så hade jag väntat med att flytta tillsammans.

Om du också tänkt på samma sätt så kommer du känna igen några av de utmaningar som många bonusföräldrar möter. Jag har uppmärksammat sex områden. Du får ta del av tre av dem (de andra tre kommer i ett senare inlägg).

Jag är säker på att du vill ha en relation där du kan känna dig avslappnad, harmonisk, glad och kärleksfull. Det kan du få om du får en förståelse för vad som händer. Du kommer också förstå att du inte är ensam om att tänka, känna och agera som du gör. Du kommer att bli den bästa bonusförälder som du vill vara. Vi kan lära oss något av dem som har en relation eller lever tillsammans med någon som har barn från tidigare relationer.

 #1 Du tar hand om alla andra före dig själv

Helt ärligt!! Att prata om att du ska sätta dig själv först får många att reagerar och säga, ”Jag vet inte hur jag gör. Det känns fel och det känns egoistiskt att ta hand om mig själv först.” Men om vi inte älskar oss själva och tar hand om oss så kommer vi att tappa oss själva på vägen. Vi kommer att bli vilse i vem vi är och vad vi vill.

En av de svåraste sakerna som människa är att lära sig att älska sig själv. Jag vet inte varför det är så men det verkar vara så otroligt svårt. Första steget att älska dig själv är att öppna upp för att kunna göra det. Lättare sagt än gjort? Det behöver inte vara så. Det bästa sättet att hitta kärleken till dig själv är genom att ta hand om dig.

Det finns en anledning till att vi säger, ”Ta hand om dig själv först annars har du inget över att ge till någon annan.” Så ta tid för dig själv. Investera tid i dina vänner, din passion, din kropp och din själ.

Vi behöver ta hand om våra egna känslor så vi inte projicerar över dem på någon annan, beter oss illa eller skapar problem i våra relationer. När vi älskar oss själva är det mycket lättare att inte ta saker så personligt och att inte slösa för mycket tid på att försöka få andra- som dina bonusbarn eller din partners ex- att tycka om och/eller godkänna dig.

Det är inte själviskt att inte spendera varje vaken minut med ditt bonusbarn, när de är i ert hem. Det är inte själviskt att bestämma dig för att du inte ska följa med på ett sportevent när du vet att hans ex-partner är där och stirrar ut dig. Det är inte själviskt att inte vara den som nattar barnen om du inte känner dig bekväm med det. Istället, ta hand om dig så du mår bra.

 

 

 

 

 

#2 Slösar energi på partners ex

Som bonusförälder är det inte helt ovanligt att du lägger kraft och energi på partners ex. Detta är särskilt sant om hon dessutom är otrevlig mot dig. Du tänker på henne. Du är frustrerad över henne. Du är arg på henne. Du sätter diagnoser på henne. Du skriker om henne och förstör romantiska träffar på grund av att du fokuserar på henne. Du drömmer till och med om henne. Du och din partner har dagliga stunder då ni pratar om allt hemsk hon gjort oavsett om det har hänt under dagen eller inte.

Det finns en lösningen: Sluta att tänka och prata om henne. Det kommer att kräva disciplin och självkontroll från din sida. Men tänk på det. Tror du att du och din partner kommer närmre varandra genom att diskutera henne?

Men det viktigaste av allt, har det gett dig något att spendera all den tiden du lägger på att tänka på henne? Om du har negativa känslor för henne, gör henne mindre eller betydelselös. Hon är bara en av alla miljoner människorna som finns på jorden. Du har inte tiden att slösa på någon som du faktiskt inte vill ha i ditt liv så släpp det och fokusera på din partner och din relation istället.

#3 Att försöka vara den perfekta bonusmamman

Det är dags att “face the facts”. Det finns inget som den perfekta bonusmamman, precis som det inte finns några perfekta personer. Du är en människa. Den enda regeln som gör att du aldrig kommer att bli perfekt. Vilken tur!! Kanske det största problemet som många bonusmammor har är att det inte finns några modeller för hur man ska vara som bonusmamma.

Du hade den bästa intentionen när du gick in i rollen. Du lagar mat, städar, tvättar, hjälper till med läxor och kör dina bonusbarn till aktiviteter. Du förväntar dig att dina partner och dina bonusbarn ska uppskatta och tackar dig för att allt du gör för dem, trots att du inte är deras biologiska förälder. Och sen gör dem inte det….

Det slutar med att du känner dig utnyttjad, ledsen och förtvivlad. Du börjar undra vad i helskotta du ska göra för att de ska se hur mycket du gör och hur mycket du anstränger dig. Återigen så är lösningen enkel: Sluta att försöka vara perfekt. Det är helt bortkastad tid. Ta ett steg tillbaka, ta ett djupt andetag och var dig själv.

Jag lovar att du kommer att le oftare och hitta tillbaka till din humor, när du börjar göra saker som du känner genuint för att göra. Lämna resten till din partner. I slutändan så är det faktiskt din partners barn. Livet är lite rörigt, vi är lite röriga och helt ärligt, det är den bästa delen med att vara människa. Lär dig älska att du inte är perfekt. Vi är alla likadana!