Vilken helg det har varit! Jag är hänförd, berörd och rörd. I lördags hade jag besök av 6 st. bonusmammor som var inbjudna för intervjuer och fotografering. Tanken är att jag och en fotograf som heter Ingela Skullman ska göra en bok om bonusföräldrar. Vi tror att det behövs litteratur som både visar personerna bakom livshistorierna och deras tankar i text. En bok som ska vara lätt att bläddra i samtidigt som det ska ge inspiration att ta sig an de utmaningar som en bonusfamilj står inför. Och vi fick ta del av så fina, öppna, ärliga och härliga berättelser. Berättelser om hopp men också om sorg.  Exakt hur boken kommer att bli får framtiden utvisa. Den kommer att formas utav berättelserna snarare än att vi formar berättelserna efter vår tanke. Vi ser fram emot detta bokprojekt och hur den kommer att bli.

Jag blev helt hänförd av samtalen. Det finns ett sådant ansvar att försöka få komplexa familjesituationer att fungera och få alla människor som är inblandade att må bra samtidigt som bonusmammorna eller bonuspappor heller för den delen, inte ska glömma bort sig själva.

Det är en balansgång som inte har något facit. Det är väldigt individuellt och som gör det så speciellt. Och det är därför som jag tycker att det är så intressant. Det finns inga självklara lösningar och svar och det gäller att vara lyhörd och inte komma med några förnuftiga lösningar. Jag tycker det är mer spännande att människor får dela med sig av sina erfarenheter och att det får stå för sig självt. Sedan är det upp till var och en att avgöra om de har någon användning av det som sägs. Det som är en sanning för någon kan lätt vara en osanning för någon annan.

Nu tar jag med mig en fler nya insikter av att leva i en bonusfamilj och speciellt att vara bonusmamma. Och det har jag nytta av i mitt jobb som samtalsterapeut. Det gäller att ställa de rätta frågorna. Men det är väl det som för den personliga utvecklingen framåt. För såväl bonusföräldern som för samtalsterapeuten.

Vi kommer att bjuda in till fler samtal på olika sätt och skapa möten som berör oss.  Vill du vara med på nästa träff? Hör av dig till stina@familjetradet.comså skriver jag upp dig.

Vi söker både bonusmammor och bonuspappor.

/Stina