”Jag vaknade mitt i natten och kände svetten i pannan. Hjärtat bultade och jag såg mig omkring i rummet som var dolt i mörker. Min hund låg nere vid mina fötter och min man sov djupt bredvid mig. Jag kände mig genast tryggare. Andningen återgick till det normala.

Drömmen som väckte mig handlade om att jag gått vilse i skogen. Träden var höga och hotfulla. Jag hittade inte stigen jag följt och det enda jag hörde var vinden som ven genom trädkronorna och fåglarna som kraxade elakt till mig och ville få mig att irra omkring ändlöst mot okända mål. Jag kände mig ensam och övergiven och ville bara hitta en famn och krypa in i.”

Denna dröm berättade Stina för mig någon gång under 2016. Det var ett år som vi diskuterade mycket hur Stina och jag skulle hantera fortsättningen av hennes företag Familjeträdet. Skulle Stina fortsätta att kämpa eller skulle vi satsa på något annat. Under 2017 fick vi svaret.

Att bygga upp ett företag innebär mycket glädje och en hel del tvivel. Satsar jag på rätt hästar? Kommer jag att få några kunder? Är jag trovärdig? Kommer jag att tjäna några pengar? Hur ska jag marknadsföra mina produkter? Vilka nätverk vill jag bygga? Vem kan jag lita på? Har jag tillräckliga kunskaper? Vilka kompetenser behöver jag o.s.v. Samtidigt måste man kunna glädja sig åt alla små steg som för dig framåt och behålla sin ödmjukhet inför lyckosamma uppdrag och framgångar.

2017 var året då många av Stinas pusselbitar och funderingar föll på plats. Stina träffade rätt människor och fick de kontakter som hon behövde för att våga ta steget fullt ut. 2017 var året då Stina tog de avgörande besluten som gav henne modet att fortsätta hålla sin linje som hon jobbat för i flera år och som hon idag kan skörda en del frukter av. 2017 var året då Stina på allvar blev en riktig företagare och jag såg en entreprenör.

Under 2017 har Stina också stått inför en hel del utmaningar när hon blivit intervjuad av flera dagstidningar och radio som vill att hon ska säga en del kloka saker och komma med råd. Det har varit en ny företeelse att exponera sig. Och svårigheten är att det inte bara finns en sanning. Det är mer komplext än så. Att ge råd för t.ex. bonusföräldrar för varje situation är unik. Det är mycket som påverkar. Var ödmjuk inför människorna som söker hjälp och ta sig tid till att lyssna och försök att hitta det unika. Gäller att få fram det även i media. Jag tycker att Stina har gjort det bra för att vara en förstagångare. Övning ger färdighet.

Stina har också startat ett aktiebolag under 2017. Det passar rätt i tiden. Kursgården håller på att växa fram på vår gård i Bussjö och nu tar hon nästa steg. Planen är att Stina ska kunna ta emot personer på kursgården som är i behov av hennes kompetenser. Inriktningen kommer att främst röra sig mot bonusfamiljer, men det kommer också utvecklas till andra områden. Stina håller på att bygga upp rätt nätverk för att kunna hantera det optimalt.

2017 var året då Familjeträdet gick ifrån att vara ett företag som famlade runt i skogen och försökte hitta sin stig till att bli en verksamhet som fann sin form och kan stå stadigt när vindarna blåser och fåglarna kraxar. Drömmen har inte kommit tillbaka och nu är det dags att ta nästa steg. Vem vet, kanske hittar Stina en ny stig.

Tack för att jag får vara en del på den här resan!

Thomas Pettersson/VD på Bussjö 200 AB

Tack Thomas för att du delar med dig av dina tankar och hur du sett på året som gått.

Ja, 2017 har verkligen innehållet många goda glädjeämnen. Främst vill jag tacka alla de människor som sökt kunskaper och kompetenser i områden som föräldraskap, bonusföräldraskap, relationsproblematik, separationer och andra utmaningar hos Familjeträdet. Jag känner mig ödmjuk inför att få ta del av alla dessa livshistorier och jag har lärt mig oerhört mycket under dessa samtal. Alla har rätt till sin egen tolkning av sin livshistoria och det ska man hantera varsamt. Utan er alla inget Familjeträd.

Jag hoppas ni följer era drömmar, era mål, era vägar. Ibland skrämmer dem oss och ibland behöver vi hjälp för att hitta vägen dit vi ska. Men när vi vågar och tar ansvar för vår väg så växer vi som människor. Då blir ryggen lite rakare, blicken lite säkrare, axlarna lite mer avslappnade och leendet gör att ögonen glittrar. Du är värd att nå dina drömmar. Glöm aldrig det!

Nu går vi vidare mot nya mål under 2018 och jag vill önska er ett gott slut och ett gott nytt år! //Stina