Att leva i en relation kan vara svårt men att dessutom leva i en relation där det finns barn från tidigare relationer och där det finns ex-partners gör det hela än mer komplicerat. Många av de jag mött som lever i en ombildad, nyfamilj, bonusfamilj vittnar om svårigheter som kan uppstå. En känsla av utanförskap och att inte kunna påverka sin tillvaro. Svartsjuka på både barnen och ex-partners. Framförallt kvinnor som tar på sig rollen som den omhändertagande men som även tar ansvar för barn och hem tills knäna viker sig av för mycket ansvar. Det kan ta 3 år, 5år innan du upptäcker att det gått så långt att orken tagit slut. Du står där helt plötsligt med insikten kring att det här inte var det du önskade av din nya relation. Irritation och frustration blir vardagsmat och konflikterna pågår till långt in på nätterna. Sexlusten försvinner och du innan du vet ordet av börjar du fundera på att skilja dig trots att du älskar dig partner. Är det så lätt att bara gå? Nej, många försöker hitta lösningar på sin situation och försöker ändra sitt sätt att vara. Det många missar är att kommunicera men framförallt att kommunicera utan att lägga skulden på sin partner, eller på barnen, eller på ex-partners. När ni hamnar i ett läge där ni inte når fram så kan det vara bra att ta hjälp av någon utomstående som hjälper till att se vad som hindrar er från att vara i den relation som ni önskar.

Ibland behöver vi också vara lite modiga och våga vara särbo. Att ta beslut som innebär att vi kommer inte att bo tillsammans men vi kommer att vara tillsammans för att vi älskar varandra. Genom att bli särbo kan man också rädda relationen. Det finns en stor rädsla för att detta beslut och den rädslan ska vi ha respekt för. Att göra val innebär att vi inte har några garantier för hur det kommer bli och vi får leva med konsekvenserna av våra val. Men ibland är det bättre att våga göra val och utvecklas än att stanna kvar i något som man inte mår bra i för att man är rädd för att göra just valet. Moa Herngren beskriver både i sin bok, Fältguide för bonusfamiljer och i podden, Bonuspappan & Plusmamman, avsnitt 24, att hon och hennes man valde att flytta isär för att kunna hålla ihop sin relation. Det fungerade för dem och efter något år så valde de att flytta tillsammans igen efter att Moas son flyttat hemifrån. För dem var detta val något som räddade deras relation. Medan om ni lyssnar på Nina Bengtsson i avsnitt 26 så tror hon inte att hennes relation till sin partner skulle klara av att leva isär. Det finns alltså inga givna svar på vad som är rätt eller fel utan detta är upp till varje par att komma fram till och när du inte hittar svaret eller vågar tänka så fundera på, OM du inte varit rädd, vilket beslut skulle du då ta?