Familjeträdets blogg

Nytt föräldrastödsmaterial till bonusföräldrar

Nytt föräldrastödsmaterial till bonusföräldrar

Att leva i en bonusfamilj innebär en hel del utmaningar. Idag finns det flera olika föräldrastödsprogram i Sverige men inget av dem riktar sig specifikt till ombildade familjer/bonusfamiljer. Vi har genom åren känt att det är något vi skulle vilja erbjuda bonusföräldrar och här därför sökt efter ett material som vi tycker håller hög kvalitet. Nu har vi äntligen hittat ett program i USA som vi fått ensamrätt till i Sverige. Vi kommer nu att översätta och trycka materialet för att kunna erbjuda kurser under våren.

Materialet vänder sig till:

  • Bonusföräldrar/föräldrar och anhöriga
  • Personal inom socialtjänst, skola och frivilliga organisationer

Vi kommer framöver att erbjuda:

  • Utbildning för kursledare
  • Kurser, sex lektioner
  • Tematräffar
  • Helgkurser med övernattning fre-sönd
  • Webbkurser
  • Föreläsningar
  • Konsultation på telefon

Du kan redan nu göra en intresseanmälan eller ställa frågor om programmet via mail till: stina@familjetradet.com

Välkomna! Stina och Thomas

 

 

The end of the beginning

The end of the beginning

Now this is not the end. It is not even the beginning of the end.

But it is, perhaps, the end of the beginning.

Sir Winston Churchill, Speech in November 1942

Nu har återigen ett år gått och vi står där med champagneglasen i högsta hugg och önskar varandra gott nytt år. En del av oss ger löften om att träning ska bli det nya årets stora aktivitet. Någon tänker att jag ska bli bättre på att säga nej till andra och ja till mig själv. Någon tänker att jag ska jobba mindre och ägna mer tid åt familjen. Löftena är många och för en del kommer de att förändra en tillvaro och för en del kommer de vara ett brutet löfte. Oavsett vilket resultatet blir så är löftet en önskan om något annat, något annorlunda, något mer.

På Familjeträdet har vi inga löften men vi sätter mål. Målet för verksamheten 2018 är att renovera vår gård och starta en kursverksamhet. Du kommer få erbjudande om olika kurser, föreläsningar och avslappnande och återhämtande retreats. På gården ska du kunna bo över, sitta i badtunnan och se solen gå ner över fälten, njuta av värmen i bastun, få nya insikter och kunskaper och en styrka som gör att du hittar din väg genom livet.

Vårt mål för 2018 är också att dela med oss av vad som händer i renoveringen, företagets utveckling, tips och råd kring relationer, föräldraskap för bonusfamiljer, familjehem och adoptivföräldrar. All information som rör Familjeträdet och företaget kommer att läggas ut på Instagram, så följer du oss inte redan så skulle vi bli glada om du väljer att följa oss där.

Du hittar oss på https://www.instagram.com/familjetradet/

Bild tagen av Patrik Juhlin på PhotoMedia By Pdyk. Följ dem gärna på facebook.

Vi vill av hela vårt <3 tacka er som läser, som följer, som kommenterar, som väljer att gå i terapi hos oss och som tror på oss och vårt arbete. Ni gör oss till dem vi är!! TACK!

Gott Nytt År till er <3

När maken summerar år 2017

När maken summerar år 2017

”Jag vaknade mitt i natten och kände svetten i pannan. Hjärtat bultade och jag såg mig omkring i rummet som var dolt i mörker. Min hund låg nere vid mina fötter och min man sov djupt bredvid mig. Jag kände mig genast tryggare. Andningen återgick till det normala.

Drömmen som väckte mig handlade om att jag gått vilse i skogen. Träden var höga och hotfulla. Jag hittade inte stigen jag följt och det enda jag hörde var vinden som ven genom trädkronorna och fåglarna som kraxade elakt till mig och ville få mig att irra omkring ändlöst mot okända mål. Jag kände mig ensam och övergiven och ville bara hitta en famn och krypa in i.”

Denna dröm berättade Stina för mig någon gång under 2016. Det var ett år som vi diskuterade mycket hur Stina och jag skulle hantera fortsättningen av hennes företag Familjeträdet. Skulle Stina fortsätta att kämpa eller skulle vi satsa på något annat. Under 2017 fick vi svaret.

Att bygga upp ett företag innebär mycket glädje och en hel del tvivel. Satsar jag på rätt hästar? Kommer jag att få några kunder? Är jag trovärdig? Kommer jag att tjäna några pengar? Hur ska jag marknadsföra mina produkter? Vilka nätverk vill jag bygga? Vem kan jag lita på? Har jag tillräckliga kunskaper? Vilka kompetenser behöver jag o.s.v. Samtidigt måste man kunna glädja sig åt alla små steg som för dig framåt och behålla sin ödmjukhet inför lyckosamma uppdrag och framgångar.

2017 var året då många av Stinas pusselbitar och funderingar föll på plats. Stina träffade rätt människor och fick de kontakter som hon behövde för att våga ta steget fullt ut. 2017 var året då Stina tog de avgörande besluten som gav henne modet att fortsätta hålla sin linje som hon jobbat för i flera år och som hon idag kan skörda en del frukter av. 2017 var året då Stina på allvar blev en riktig företagare och jag såg en entreprenör.

Under 2017 har Stina också stått inför en hel del utmaningar när hon blivit intervjuad av flera dagstidningar och radio som vill att hon ska säga en del kloka saker och komma med råd. Det har varit en ny företeelse att exponera sig. Och svårigheten är att det inte bara finns en sanning. Det är mer komplext än så. Att ge råd för t.ex. bonusföräldrar för varje situation är unik. Det är mycket som påverkar. Var ödmjuk inför människorna som söker hjälp och ta sig tid till att lyssna och försök att hitta det unika. Gäller att få fram det även i media. Jag tycker att Stina har gjort det bra för att vara en förstagångare. Övning ger färdighet.

Stina har också startat ett aktiebolag under 2017. Det passar rätt i tiden. Kursgården håller på att växa fram på vår gård i Bussjö och nu tar hon nästa steg. Planen är att Stina ska kunna ta emot personer på kursgården som är i behov av hennes kompetenser. Inriktningen kommer att främst röra sig mot bonusfamiljer, men det kommer också utvecklas till andra områden. Stina håller på att bygga upp rätt nätverk för att kunna hantera det optimalt.

2017 var året då Familjeträdet gick ifrån att vara ett företag som famlade runt i skogen och försökte hitta sin stig till att bli en verksamhet som fann sin form och kan stå stadigt när vindarna blåser och fåglarna kraxar. Drömmen har inte kommit tillbaka och nu är det dags att ta nästa steg. Vem vet, kanske hittar Stina en ny stig.

Tack för att jag får vara en del på den här resan!

Thomas Pettersson/VD på Bussjö 200 AB

Tack Thomas för att du delar med dig av dina tankar och hur du sett på året som gått.

Ja, 2017 har verkligen innehållet många goda glädjeämnen. Främst vill jag tacka alla de människor som sökt kunskaper och kompetenser i områden som föräldraskap, bonusföräldraskap, relationsproblematik, separationer och andra utmaningar hos Familjeträdet. Jag känner mig ödmjuk inför att få ta del av alla dessa livshistorier och jag har lärt mig oerhört mycket under dessa samtal. Alla har rätt till sin egen tolkning av sin livshistoria och det ska man hantera varsamt. Utan er alla inget Familjeträd.

Jag hoppas ni följer era drömmar, era mål, era vägar. Ibland skrämmer dem oss och ibland behöver vi hjälp för att hitta vägen dit vi ska. Men när vi vågar och tar ansvar för vår väg så växer vi som människor. Då blir ryggen lite rakare, blicken lite säkrare, axlarna lite mer avslappnade och leendet gör att ögonen glittrar. Du är värd att nå dina drömmar. Glöm aldrig det!

Nu går vi vidare mot nya mål under 2018 och jag vill önska er ett gott slut och ett gott nytt år! //Stina

Should I stay or should I go?

Should I stay or should I go?

Att leva i en relation kan vara svårt men att dessutom leva i en relation där det finns barn från tidigare relationer och där det finns ex-partners gör det hela än mer komplicerat. Många av de jag mött som lever i en ombildad, nyfamilj, bonusfamilj vittnar om svårigheter som kan uppstå. En känsla av utanförskap och att inte kunna påverka sin tillvaro. Svartsjuka på både barnen och ex-partners. Framförallt kvinnor som tar på sig rollen som den omhändertagande men som även tar ansvar för barn och hem tills knäna viker sig av för mycket ansvar. Det kan ta 3 år, 5år innan du upptäcker att det gått så långt att orken tagit slut. Du står där helt plötsligt med insikten kring att det här inte var det du önskade av din nya relation. Irritation och frustration blir vardagsmat och konflikterna pågår till långt in på nätterna. Sexlusten försvinner och du innan du vet ordet av börjar du fundera på att skilja dig trots att du älskar dig partner. Är det så lätt att bara gå? Nej, många försöker hitta lösningar på sin situation och försöker ändra sitt sätt att vara. Det många missar är att kommunicera men framförallt att kommunicera utan att lägga skulden på sin partner, eller på barnen, eller på ex-partners. När ni hamnar i ett läge där ni inte når fram så kan det vara bra att ta hjälp av någon utomstående som hjälper till att se vad som hindrar er från att vara i den relation som ni önskar.

Ibland behöver vi också vara lite modiga och våga vara särbo. Att ta beslut som innebär att vi kommer inte att bo tillsammans men vi kommer att vara tillsammans för att vi älskar varandra. Genom att bli särbo kan man också rädda relationen. Det finns en stor rädsla för att detta beslut och den rädslan ska vi ha respekt för. Att göra val innebär att vi inte har några garantier för hur det kommer bli och vi får leva med konsekvenserna av våra val. Men ibland är det bättre att våga göra val och utvecklas än att stanna kvar i något som man inte mår bra i för att man är rädd för att göra just valet. Moa Herngren beskriver både i sin bok, Fältguide för bonusfamiljer och i podden, Bonuspappan & Plusmamman, avsnitt 24, att hon och hennes man valde att flytta isär för att kunna hålla ihop sin relation. Det fungerade för dem och efter något år så valde de att flytta tillsammans igen efter att Moas son flyttat hemifrån. För dem var detta val något som räddade deras relation. Medan om ni lyssnar på Nina Bengtsson i avsnitt 26 så tror hon inte att hennes relation till sin partner skulle klara av att leva isär. Det finns alltså inga givna svar på vad som är rätt eller fel utan detta är upp till varje par att komma fram till och när du inte hittar svaret eller vågar tänka så fundera på, OM du inte varit rädd, vilket beslut skulle du då ta?

Snabb rådgivning till dig som bonusförälder

Snabb rådgivning till dig som bonusförälder

Att leva i en bonusfamilj upplevs av många som svårt och också ensamt. Många beskriver olika familjekulturer, olika sätt att se på gränssättning, svårighet med att inte helt styra över sin tillvaro och vardag. Många har också önskemål om att gå i samtal eller prata med någon som har kunskap och erfarenhet i hur det är att leva i en bonusfamilj. På Familjeträdet har vi lång erfarenhet av både teoretisk och personlig erfarenhet av att arbeta med bonusföräldrar och erbjuder nu rådgivning via telefon för dig som har svårt att hitta tid och utrymme för att boka ett fysiskt möte/samtal. I samtalet hjälps vi åt att hitta lösningar som fungerar för dig och din bonusfamilj. Givetvis har vi tystnadsplikt.

Känner du igen dig av något av nedanstående meningar så kan rådgivning vara något som passar dig.

Du visste vad du gav dig in på…
Hur skulle jag kunna veta att den kärlek jag har inte skulle räcka till för min partners barn och att den inte skulle vara värd något?

Du visste vad du gav dig in på…
Hur skulle jag veta att någon som jag älskar och valt att leva med också skulle vara den som fick mig att känna mig mest övergiven och ensam av alla?

Du visste vad du gav dig in på…
Hur skulle jag veta hur det är att leva med dem som inget hellre önskar än att du försvann ur deras liv?

Du visste vad du gav dig in på…
Hur skulle jag kunna veta att partners ex skulle ha så stor inverkan på våra liv och hur vår vardag skulle se ut?

Du visste vad du gav dig in på…
Hur skulle jag kunna veta att mitt hem inte längre skulle vara mitt utan att jag skulle känna mig som en gäst i mitt eget hem?

Du visste vad du gav dig in på…
Hur skulle jag kunna veta hur svårt det är att komma överens om saker som rör barnen?

Rådgivning: Du kan välja mellan 30 minuter eller 1 h. Kostnad: 30 min 350 kr och 1 h för 700 kr.  Du bokar tid genom att maila till stina@familjetradet.com eller via sms på 0733 64 29 67. Välkommen att höra av dig med dina frågor eller för att boka in en tid.