Familjeträdets blogg

Vad hände egentligen i bonusfamiljen?

”Du sa att vi hade all tid i världen för varandra. Inget skulle komma i mellan oss. Att du älskade mig mest i hela världen. Och det var bara du och jag. Vi drömde om hur vårt liv tillsammans skulle bli och vi gjorde planer. Vi skulle resa runt jorden. Vi skulle ha den där lilla, röda stugan med vita knutar med en trädgård fulla av rosor. Vi skulle ta dom där kvällspromenaderna vid havet och höra vågorna slå mot stenarna. Vi skulle ha dom där långa söndagarna i sängen, äta smörgåstårta och dricka vin..

Men vad hände egentligen? Söndagarna blev till måndag. Sängen var full av dina barn som gjorde allt för att öka avståndet mellan oss. Massagen fick jag betala för på en skönhetssalong. Jag bläddrade i en massa resekataloger och det blev bara till en dröm. Och den enda trädgård jag hade tillgång till var i parken utanför vårt hyreshus. Vad hände egentligen?”

Livet i en bonusfamilj har många utmaningar. En del av mina kunder som kommer till mig har ställt sig frågan ”Vad hände egentligen? ”Vi som var så lyckliga, men nu känns det inte bra.”

I början av en relation är det vanligt att man vill planera sin framtid med breda penseldrag. Stora, övergripande mål som ska få oss att förverkliga våra drömmar. Och vi tycker att vi har samma målbild. Men vi glömmer bort att prata om vägen dit. Hur ska den se ut? Går vi på samma väg? Tar vi oss fram på samma sätt? Hur många är med på resan? Vad händer när vi nått ett mål?

Ibland kanske ni kör omkring i en buss full med barn, släkt och vänner som vill åt olika håll. Du är chaufför. Hinner du prata med din partner innan du lägger in 1:ans växel. Eller växlar du snabbt upp till 5:an?

Nästa dag går de ensam på en stig i skogen och hämtar andan. Orkar du släppa in din partner när du kommer hem för att dela med dig av dina tankar som du fått under promenaden?

Vi glömmer lätt bort att stanna upp och checka av med varandra vart vi är på väg och om det känns bra och att se bussresan som ett sätt att få kommunicera ut vad ni vill med er resa. Ni får säkert tillbaka många kloka synpunkter.

Slitna converse, röda byxor och blåa ögon

Slitna converse, röda byxor och blåa ögon

”Du kom där med dina slitna converse, röda byxor och blåa ögon. Det var som om du gled fram över golvet och jag kunde inte släppa blicken. Du satte dig bland dina arbetskamrater och jag försökte fånga din blick. Men du var upptagen i ett samtal. Ibland log du, ibland såg du allvarlig ut. Du lyssnade mycket. Ibland kom du med inlägg och ditt kroppsspråk var tydligt. Jag kunde inte sluta titta. Det fanns en attraktion i luften..”

Vad är det som gör att två personer dras till varandra? Och som gör att de är beredda på att gå in i en djupare kärleksrelation där de ändå vet att det finns risk att ställa till det för barn, släktingar och vänner?

Bonusfamiljen startar oftast med en förälskelse. Inte till Bonusfamiljen precis. Utan med en kärlek mellan 2 personer. Känslorna är starka och det är svårt att överblicka några konsekvenser. Jag är i centrum och blir uppvaktad. Jag är också beredd att ge. Vi lever i nuet och framtiden kommer sedan. Det mesta brukar ordna sig. Men stör mig inte nu.

Ganska snart kommer vardagen. Barnen pockar på tid. Vänner vill umgås. Ex-parners vill lägga sig i hur du förvaltar din tid och släktingar förväntar sig sin del av kakan. Du väcks ganska snart upp ur din dröm. Hur ska jag hinna med allt. Jag är ju förälskad.

Bonusfamiljen ska nu hitta sin form. Du har förväntningar på hur allt ska fungera. Du vet hur du vill fördela din tid. Men det är många som vill vara med och påverka. Och du är ganska förstående. Jag är ju fortfarande förälskad. Inget kan förstöra för mig. Jag blir fortfarande uppvaktad. Och mina tankar kan landa hos personen med slitna converse, röda byxor och blåa ögon. Inget får mig ur balans.

Du börjar bli ifrågasatt av dina barn. Varför gör vi inte så många saker tillsammans längre? Du skulle ju komma och titta på när jag spelade match? Varför svarar du inte när jag ringer?

Du blir ifrågasatt av dina vänner. Varför hänger du aldrig med när vi ska ut och festa? Vi som skulle planera semestern tillsammans? Du ringer aldrig numera.

Du blir ifrågasatt av din ex-partner. Du skulle ju gå på föräldramötet? Varför informerar du inte mig om vad som händer med vårt gemensamma barn. Jag tycker du är självisk och inte tar ditt ansvar.

Bonusfamiljen är i ett initialskede och det finns många som har synpunkter redan, innan ni ens har hunnit fundera på hur ni vill ha det. Er omgivning ligger före er i planeringen. Eller i varje fall vilka förväntningar de har på dig och din partner med slitna converse, röda byxor och blåa ögon.

Du visste vad du gav dig in på…

Du visste vad du gav dig in på…

Du visste vad du gav dig in på…
Hur skulle jag kunna veta att partners ex skulle ha så stor inverkan på våra liv och hur vår vardag skulle se ut?

Du visste vad du gav dig in på…
Hur skulle jag kunna veta att mitt hem inte längre skulle vara mitt utan att jag skulle känna mig som en gäst i mitt eget hem?

Du visste vad du gav dig in på…
Hur skulle jag kunna veta hur svårt det är att komma överens om saker som rör barnen?

Du visste vad du gav dig in på…
Nej, jag hade verkligen ingen aning. Men nu vet jag och det jag också vet är att jag inte är ensam om att ha dessa känslor.

Du visste vad du gav dig in på…
Nej, jag hade verkligen ingen aning. Men nu vet jag att jag kan få hjälp med att reda i alla mina tankar och känslor.

Nej du är inte ensam om att känna att det kan vara svårt att leva i en ombildad familj. Men det kan vara svårt att reda i alla tankar och känslor och ibland är det svårt att prata med sin partner om dessa tankar och känslor. Det många blivit hjälpta av är att ringa oss på Familjeträdet och få sätta ord på allt det som du känner och sedan få råd och tips utifrån dina behov och önskemål.

Just nu har vi ett erbjudande för dig som lever i en ombildad familj. Har du en ”enklare” fråga så kan du välja att boka ett samtal på 15 min för 200 kr. Känner du att det är för kort tid så bokar du 30 min för 400 kr. Du kan även boka 1 timme för 600 kr. Det finns många fördelar med rådgivning online och oavsett var i världen du befinner dig så kan du boka ett samtal. Du behöver heller inte åka någonstans för att ha möjlighet att förändra din egen situation. Du kan välja att boka tid på din lunchrast, på promenaden, på kvällen eller på helgen. Du får prata med en professionell samtalsterapeut med lång erfarenhet inom socialt arbete och ombildade familjer.

Hör av dig via mail till: stina@familjetradet.com eller på mobil: 0733 64 29 67

Ha en härlig dag! Stina

15 min rådgivning för dig som lever i en bonusfamilj

15 min rådgivning för dig som lever i en bonusfamilj

Att vara en bonusförälder har sina utmaningar och glädjeämnen. Att komma ny in i en familj med sina egna erfarenheter, tankar om hur man ska uppfostra barn och vad som ska gälla i ett hem kan vara svårt. Det finns olika familjekulturer. Olika rutiner och principer. Vad ska man kompromissa om? Vilken roll ska du ta? Hur mycket plats får du ta och hur mycket plats vill du ta? Hur mycket får du och vill du uppfostra?

Många jag träffar har gått länge med sina funderingar och inte hittat rätt i rollen som bonusförälder och många känner sig också ensamma i rollen som bonusförälder. Man kan också känna att partner inte förstår hur det kan vara. Dina förväntningar krockar med verkligheten.

Jag vet att det av olika anledningar kan vara svårt att hitta tid att gå till en kurator eller terapeut och därför har du nu möjligheten att boka in 15 minuters samtal via telefon där du får svar på dina frågor och funderingar. Vill du hellre ha svar via mail går det också bra.

Du kommer att prata med mig, Stina Pettersson som är socionom med vidareutbildning inom kbt och psykodynamisk terapi. Jag har lång erfarenhet av att arbeta med styv/bonusfamiljer.

Hur går det till?

 • Du mailar eller sms:ar och boka in en tid.
 • Du betalar in 200 kr via swish. Ska vara inbetald före bokad tid.
 • Jag ringer upp dig vid bokad tid.

Mail: stina@familjetradet.com eller Mobil: 0733 – 64 29 67

Ha en fin vecka! Stina

Nytt föräldrastödsmaterial till bonusföräldrar

Nytt föräldrastödsmaterial till bonusföräldrar

Att leva i en bonusfamilj innebär en hel del utmaningar. Idag finns det flera olika föräldrastödsprogram i Sverige men inget av dem riktar sig specifikt till ombildade familjer/bonusfamiljer. Vi har genom åren känt att det är något vi skulle vilja erbjuda bonusföräldrar och här därför sökt efter ett material som vi tycker håller hög kvalitet. Nu har vi äntligen hittat ett program i USA som vi fått ensamrätt till i Sverige. Vi kommer nu att översätta och trycka materialet för att kunna erbjuda kurser under våren.

Materialet vänder sig till:

 • Bonusföräldrar/föräldrar och anhöriga
 • Personal inom socialtjänst, skola och frivilliga organisationer

Vi kommer framöver att erbjuda:

 • Utbildning för kursledare
 • Kurser, sex lektioner
 • Tematräffar
 • Helgkurser med övernattning fre-sönd
 • Webbkurser
 • Föreläsningar
 • Konsultation på telefon

Du kan redan nu göra en intresseanmälan eller ställa frågor om programmet via mail till: stina@familjetradet.com

Välkomna! Stina och Thomas